Μάρτιος πλούσιος για τα Καλάβρυτα: Τριπλή ευκαιρία ιστορικής σημασίας.

Η Απελευθέρωση της πόλης, ο Πολιούχος Αγιος Αλέξιος και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με το 1821

Είναι κοινός τόπος ότι τα Καλάβρυτα είναι από τις πόλεις που διαθέτουν πλούσια ιστορία και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην Ελληνική Επανάσταση, όσο και στην Κατοχή, με τη σφαγή που έγινε τον Δεκέμβριο του 1943 να έχει συγκλονίσει όλη την Ευρώπη.

Ανέκαθεν η δημοτική αρχή δίνει τη δέουσα σημασία στην ιστορία και πολύ συχνά με εκδηλώσεις τιμά τους προγόνους της.

Μάλιστα τον Μάρτιο, η δημοτική αρχή θα έχει την ευκαιρία εις τριπλούν να προχωρήσει σε εκδηλώσεις που θα τιμήσουν την πόλη.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο προγραμματισμός αρχίζει με την εορτή του Αγίου Αλεξίου που είναι ο Πολιούχος της πόλης και θα γίνουν δράσεις, ακολουθεί η Επέτειος Απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και έπονται εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Η δημοτική αρχή του Θαν. Παπαδόπουλου έχει μπει στην τελική ευθεία των ετοιμασιών, καθώς πρόθεσή της είναι να γίνουν πολλές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις, με απώτερο στόχο να τιμήσουν την ιστορία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

Στις 17 Μαρτίου οι εκδηλώσεις θα έχουν επίκεντρο τα χωριά Λυκούρια, Τουρλάδα, Λειβάρτζι, όπου θα γίνει αναπαράσταση των μονομαχιών του παρελθόντος.

Στις 21 Μαρτίου οι εκδηλώσεις θα έχουν επίκεντρο το κέντρο της πόλης, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει δοξολογία, παρέλαση από μαθητές και άγημα από φαντάρους και στη συνέχεια αναπαράσταση μάχης.

Στις 25 Μαρτίου οι εκδηλώσεις θα έχουν επίκεντρο τη μονή της Αγίας Λαύρας, όπου σύμφωνα με την ιστορία, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έχει αναλάβει το κομμάτι των ετοιμασιών, δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Είμαστε στην τελική ευθεία των ετοιμασιών στον Δήμο, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στα Καλάβρυτα.

Είμαστε σε επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνουν όλες οι διαδικασίες και οι πολίτες των Καλαβρύτων να μπορέσουν να αντιληφθούν την ιστορική σημασία των γεγονότων».

Πηγή: pelop.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις